Descriere
Seminte Varza KATARINA F1
Hibrid uniform;foarte productiv cu căpatână perfect rotundă, tulpina internă scurtă de o culoare verde-proaspăt.
Prezintă toleranță ridicată la emiterea tijei florifere.
Caracteristici seminte varza Katarina F1:
- Hibrid de varza alba extratimpurie;
- Capatana este perfect rotunda, tulpina este scurta, de culoare verde-proaspat;
- Greutate medie: 1,2 – 1,6 kg;
- Toleranta ridicata la emiterea tijei florifere;
- Densitate recomandata de plantare: 66 600 plante/ha;
- Se recomanda pentru consum in stare proaspata.
Varza este o specie legumicola cultivata pentru alimentatie si constituie o sursa substantiala de venit, gratie recoltelor mari obtinute la hectar. Conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, in 2018, in tara noastra se cultivau 47.300 de hectare de varza, cu o productie totala de peste 1.065 de mii de tone.
Fiecare soi de varza are o anumita perioada de vegetatie: de aceea, exista culturi timpurii si extratimpurii, culturi de vara si culturi de toamna. Cel mai popular soi este varza alba (Brassica oleracea convar. capitata), o planta originara din zona mediteraneeana, unde era cultivata in special de catre greci si romani. Astazi, varza alba se cultiva pentru capatani, acestea utilizandu-se pentru consumul in stare proaspata sau murata: sub forma de salate sau in diverse preparate culinare (sarmale, de exemplu).Citeste articolul de mai jos, pentru a descoperi sfaturi utile si clare despre cum sa cultivi varza alba de capatana timpurie!
Varza alba – descriere
Varza alba este o specie bienala: in primul an, formeaza o tulpina scurta (de 15-30 de cm), cu forma cilindrica; in al doilea an, cand se formeaza tulpina florifera, aceasta atinge inaltimea de 90-150 cm si este ramificata. Cum articolul de fata este axat pe obtinerea verzei de capatana, nu discutam despre formarea tulpinii florale.
Radacina verzei albe este pivotanta si bine ramificata. In caz de semanare directa in sol, radacinile pot ajunge la o adancime de 150 cm, insa marea majoritate a acestora sunt raspandite doar pana la 30-40 cm adancime. La culturile infiintate prin rasad, datorita ruperii varfului radacinii principale la plantare (fasonare = ruperea varfului frunzelor si a radacinii), sistemul radicular se ramifica si nu mai patrunde in profunzime in sol. Din aceasta cauza, culturile infiintate prin rasad necesita mult mai multe udari decat cele infiintate prin semanat direct.
Capatana verzei este formata din 60-70 de frunze si reprezinta o mare parte din greutatea plantei. In functie de soiul sau hibridul ales, capatanile au forme diferite (sferica, rotund-turtita, ovala) si pot avea – in medie – 0,5-1 kg (la soiurile timpurii) si 2-4 kg (la soiurile tarzii).
La alegerea semintelor pentru obtinerea rasadurilor de varza timpurie, trebuie sa urmaresti alegerea unui hibrid cu maturitate timpurie sau extratimpurie, tinand cont de urmatoarele valori ale semintei (conform STAS 814/1975):
- umiditatea maxima: 10%;
- puritatea fizica: 99%;
- germinatia totala: 85-90%;
- MMB (masa a 1.000 de seminte): 3,2-4,2 g;
- nr. seminte/1 gr: 240 -300